3 razloga zašto je dobro jesti nektarine

Nektarine pripadaju porodici ruža (lat. Rosaceae), baš kao i breskve, kruške, marelice i šljive. Vrlo su slične breskvama, kako izgledom i okusom, tako i po pitanju zdravstvenih dobrobiti. Premda mogu varirati u boji – od bijele do intenzivno žute i crvene, sve su inačice podjednako zdrave.

Konzumacijom nektarina poboljšat ćete probavu, sačuvati zdravlje srca i vida te osnažiti imunitet.

Ove slatke i sočne kraljice ljeta bogate su antioksidansima i vitaminom C, koji štite organizam i stanice od djelovanja slobodnih radikala. Nektarine su siromašne kalorijama – jedna srednja voćka sadrži svega 62 kcal. Stoga su idealno voće za vruće ljetne dane, kada želite zasjati u kupaćem kostimu.

Konzumacijom nektarina poboljšat ćete probavu, sačuvati zdravlje srca i vida te osnažiti imunitet. Osim toga, smanjit ćete i rizik od karcinoma – polifenoli kojima obiluju nektarine (i breskve) dokazano uništavaju i zaustavljaju rast stanica raka dojke!

Dobrobiti nektarina za vid, srce i probavu

1. Čuvaju zdravlje vašeg vida

Vitamin A kojim obiluju nektarine presudno je važan za zdravlje očiju – njegov manjak može dovesti do noćne sljepoće, oslabljenog vida i suhoće očiju. Osim vitamina A, ove sočne voćke sadrže i lutein i zeaksantin, biljne pigmente koji igraju ključnu ulogu u prevenciji očnih bolesti. Ti karotenoidi štite od katarakta i makularne degeneracije, koja sve češće pogađa stariju populaciju.

2. Štite zdravlje srca i krvnih žila

Nektarine sadrže topiva vlakna i polifenole koji štite od nastanka krvožilnih oboljenja. Također, jedna nektarina sadrži 8 posto dnevnih potreba za kalijem – mineralom koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka te štiti od srčanog udara i drugih srčanih bolesti.

Studija provedena u Kini pokazala je da povećan unos polifenola putem hrane poput nektarina znatno pomaže u snižavanju štetnih triglicerida u krvi. Kada znamo da nektarine štite srce i da su srčana oboljenja jedan od najčešćih uzroka smrti, zaista imamo odličan razlog da si u ljetnoj sezoni priuštimo barem jednu ovakvu voćku na dan!

3. Pridonose dobroj probavi i vitkoj liniji

Zahvaljujući obilju vlakana, nektarine potiču peristaltiku crijeva, pridonose dužem osjećaju sitosti i gubitku kilograma. Osim toga, vlakna imaju i uloga prebiotika, odnosno služe kao hrana vašim dobrim bakterijama u crijevima. Konzumacijom jedne nektarine na dan zadovoljit ćete 8 posto svojih dnevnih potreba za vlaknima, koja pomažu regulaciji razina glukoze ili šećera u krvi.

Što s viškom nektarina?

Nemate li ideju što napraviti s viškom sočnih nektarina, donosimo vam jednostavni i ukusni recept za slasticu u kojoj može uživati cijela obitelj!

Tarte tatin ili preokrenuta torta s nektarinama

Sastojci za karamelizirani sloj s nektarinama:
  • 4 žličice otopljena kokosova ulja
  • ¼ šalice kokosova šećera
  • 3 nektarine (ne jako zrele) narezane na ploške
Sastojci za pirov biskvit:
  • 1 šalica bademova mlijeka (ili nekog drugog biljnog mlijeka)
  • 1 žlica soka od limuna
  • ¼ šalice kokosova ulja
  • ½ šalice kokosova šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1,5 šalica pirova brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • ¼ žličice korijandra u prahu
  • ¼ žličice cejlonskog cimeta u prahu
  • po 1/8 žličice đumbira i muškatnog oraščića u prahu
Priprema:
Za karamelizirani sloj:

1. Namastite dno i strane kalupa za pitu ili tortu kokosovim uljem. Pospite ravnomjerno kokosovim šećerom.

2. Preko sloja šećera poredajte ravnomjerno ploške nektarina.

Za biskvit od pira:

1. U maloj zdjelici pomiješajte bademovo mlijeko i sok od limuna pa stavite sa strane.

2. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.

3. U zdjelicu s bademovim mlijekom dodajte kokosovo ulje, kokosov šećer i ekstrakt vanilije. Dobro izmiješajte vilicom ili pjenjačom sve dok se šećer ne istopi i ulje lijepo ne pomiješa s bademovim mlijekom.

4. U zasebnoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, prašak za pecivo, sol i začine. Napravite udubljenje u sredini pa dodajte polovicu vlažne smjese od bademova mlijeka. Polako umiješajte tu polovicu pa dodajte i drugu polovicu vlažne smjese. Nježno sve umiješajte tako da više nema grudica (nemojte preintenzivno mijesiti kako se ne bi otpustio gluten).

5. Dobiveno tijesto nježno izlijte preko nektarina u kalupu. Pecite 30-35 minuta na srednjoj rešetki u pećnici  sve dok se ne zazlati na vrhu.

6. Ostavite tortu da se hladi 10-15 minuta, a zatim je nježno preokrenite. Narežite na ploške i poslužite.

 

Nektarine za bolju probavu, zdravlje srca i očiju

Koje su najzdravije namirnice u kolovozu?

 

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads